קליניקה: צפון תל אביב

א - ה בין השעות 22:00 - 09:00
יום ו בין השעות 15:00 - 09:00

השמנת יתר בקרב ילדים

שתפו

השמנת יתר אצל ילדים היא תופעה המתעצמת וגדלה בשנים האחרונות. אנחנו חיים בתקופה מאד מאתגרת מבחינת החשיפה למגוון מאכלים עצום, אשר בחלקו הגדול עשיר באנרגיה ודל בערכו התזונתי, ומנגד מידת הפעילות היומית שלנו הולכת וקטנה. גם למבוגרים רבים קשה מאד להתמודד עם המציאות הזו, הדבר מורכב אף יותר לילדים.

נכון שלשפע הגרויים יש השפעה גדולה על ההתפתחות הזו אך הגידול בתופעת ההשמנה קורה גם כי הילדים שלנו היום לומדים אכילה ריגשית מגיל מאד צעיר בעקבות שינויים בסגנון ההורות, שינויים במבנה הסמכות וכדומה. כלומר, אכילה ריגשית אצל ילדים נלמדת מגיל מאד צעיר סביב מאבקי כוח עם ההורים, דפוס יחסים הרווח היום בין הורים לילדים.

ייתכנו סיבות נוספות כמו בעיות בזוגיות של ההורים, שגם הן רווחות היום יותר מפעם, הנובעות מהשינויים המהירים המתבטאים במאפייני הדור השונים, למשל דור ה- Y נקרא 'הדור המפונק', בני זוג מהדור הזה מקיימים הרבה התחשבנויות ופנקסנות, ויכוחים ומריבות – הרבה יותר מדור ה- X או מדור הבייבי בום.  

כתוצאה מזה הילדים של היום נושאים על כתפיהם עול ריגשי גדול המתבטא בעיקר בתחושת חוסר שליטה. תחושת חוסר השליטה מביאה אותם לחפש אחר שליטה בכל דרך. הדרך ה"קלה" היא דרך האוכל (או דרך שליטה על הצרכים). או אז מתחילה מסכת של מאבקי כוח סביב מה שנכנס לפיו של הילד.

 5 טיפים שיעזרו לכם לטפל בבעיה: 

  1. תנו דוגמא אישית! ראשית כדאי לבדוק עם עצמכם – האם התזונה שלכם מאוזנת? האם אתם אוכלים בזמנים קבועים? לא מנשנשים? עושים פעילות גופנית? – דוגמא אישית היא המפתח ללמידה. הילדים לומדים בדרך הזו יותר מבכל דרך אחרת. אם כן, עשו בדק בית עם עצמכם ורכשו לעצמכם הרגלים בריאים יותר.
  2. קחו אחריות! אתם, ההורים, אחראים על מה שנכנס הבייתה ומה לא, מתי אוכלים ואיך. צמצמו במזונות לא בריאים, בחטיפים ומתוקים. דאגו לתחליפי מזון טעימים ובריאים. איכלו ארוחות בזמנים קבועים ודאגו לאכול יחד כל המשפחה כמה שיותר פעמים.
  3. העבירו אחריות! העבירו לילד את האחריות על כמות האוכל שהוא מכניס לגופו, רק הוא יודע כמה הוא רעב או האם שבע, טעים לו או לא, תנו לו את האחריות הזו, כבדו את החלטותיו ובכך תשדרו לו שאתם סומכים עליו, שהוא יעשה את ההחלטות הנכונות.
  4. עודדו פעילות גופנית! פעילות גופנית אפשר לעשות גם מחוץ לבית וגם בתוך הבית. למשל, במקום לעלות במעלית עלו במדרגות. במקום לשבת לזמן איכות בגלידריה – עשו יחד הליכה בפארק. חוגים זה חשוב, אך גם 'סתם' יציאה לגן המשחקים היא מצויינת. מעבר ליתרונותיה הברורים מבחינה חברתית, רבים ייתרונותיה גם מהבחינה הפיסיולוגית בחיזוק הסיבולת, המוטוריקה הגסה, שיווי המשקל, חיזוק חגורת הכתפיים וכדומה.
  5. העזרו בהדרכה! לראות את הילד שלכם סובל מהשמנת יתר זה לא פשוט!  בייחוד אם אתם עצמכם מתמודדים עם סוגיית המשקל, דימוי גוף בעייתי וכדומה, בין אם אתם רוצים למנוע מהילד חוויות קשות כפי שעברתם אתם, ובין אם אתם חושבים שהילד 'סתם' חסר משמעת עצמית.

 

לעיתים קרובות הורים לילד שמן נמצאים תחת עין מאד ביקורתית של החברה. רגשות האשם הם עצומים. הקושי גדול והוא מקיף את כל תחומי החיים.

הגישה שלכם לנושא היא המשפיעה על הילד. המסרים הגלויים והסמויים מועברים מכם אליו. כל זה עלול לגרום לתגובות לא מקדמות ולסבל גדול לילד ולכם.

בהדרכת הורים תוכלו ללמוד כיצד להגיב נכון מבלי להעביר לילד את תחושותיכם, ולקבל מענה למגוון שאלות אשר עולות בהתנהלות היומיומית: כיצד להתמודד באירועים, מה לעשות כאשר הילד מבקש תוספת ועוד.

זכרו, תפקידנו כהורים להגן על הילדים ולהקנות להם את ההרגלים הנכונים להמשך חייהם.

אפרת קידר, מדריכת הורים לילדים בגיל הרך ומטפלת זוגית ומשפחתית בקליניקה השוכנת בצפון תל אביב. 
לפרטים נוספים וייעוץ טלפוני ראשוני חייגו עכשיו – 
072-33-80-811

בלוג | כל הפוסטים

מאמרים לפי נושא